Lakota in sitost

Kot pri drugih starodavnih instinktih, je občutek lakote postal bolj zapleten za mnoge ljudi v sodobnem svetu. Mnogi ljudje lahko zlahka prepoznajo skrajno lakoto, vendar imajo težave zaznavanja njene subtilne različice. Drugi ljudje imajo ravno nasproten vzorec-oni so preobčutljivi na lakoto

in na koncu posegajo za hrano ob najmanjšem znaku lakote, ali celo že ob sami misli, da bi lahko bili lačni.

Poleg tega, zakaj začnemo jesti in ali je to usklajeno z našo fizično lakoto - je pomembno tudi vprašanje, kdaj in zakaj prenehamo jesti. Telo nam daje znake o tem, ko ima dovolj hrane, ampak mi jih pogosto pogrešamo ali pa ignoriramo. Mnogi ljudje čakajo, dokler niso popolnoma siti in šele takrat prenehajo jesti, ali pa jedo prehitro in tako ne dajo dovolj časa možganom za registracijo, da je hrane dovolj.

Osnova čuječnega prehranjevanja je v tem, da se uskladimo s signali našega telesa in to z radovednostjo in prijaznostjo.

Zakaj je tak razkorak med našimi prehranjevalnimi vzorci in kaj nam pove naše telo? Veliko signalov našega telesa so komaj opazni in večina od nas nima časa, da upočasni tempo življenja in jih posluša. Naša kultura, naravnana na hiter ritem in instant rešitve za takojšnjo zadovoljitev potreb ne spodbuja ustavitev in poslušanje telesa. Občutek imamo, da naše prenatrpano življenje nima prostora še za to. Sama količina dražljajev, ki prihajajo od zunaj, vodijo k temu da je naša pozornost usmerjena navzven, ne navznoter. Zaradi teh zunanji znakov, lahko preglasijo signale naših teles. Raziskave potrjujejo povezavo med prekomerno telesno težo ali debelostjo in hranjenjem odvisnim od zunanjih znakov. Toda obstaja še ena možnost: naučiti se kdaj jesti (in prenehati jesti) glede na naše notranje pokazatelje.

Temu nas uči čuječnost. Nam pomaga, da začutimo dele naših teles v sedanjem trenutku in jih sprejemamo brez obsojanja, kot le opazovalec. Mnogi od nas niso sploh v stiku s svojim telom in rabijo nekj vaje, da res začutijo prisotnost njihove pozornosti v posameznem delu telesa. Ko se naučimo opazovati svoje telo brez, da takoj reagiramo in spreminjamo njegove občutke, naučimo se prisluhniti razini svoje lakote, kot  tudi obvladati lakotu. Čuječnost nas nauči, da spoštujemo naše notranje znake in jih sprejemamo.

 

 

Kako čuječnost pomaga pri prehranjevanju ali hujšanju si preberite tukaj.

O našem programu čuječnosti in hranjenja si preberite tukaj.

Kako prakticirati čuječnost med hranjenjem si preberite tukaj.

 

Pin It
Tags:

Maja Frencl Žvanut, s.p., izobraževanje, svetovanje in psihoterapija

Pisarna: Ulica 15. maja 2, SI-6000 Koper-Capodistria, Slovenija


ID za DDV: 67084273

GSM: +386 070 467674 

Email: info@cujecna-soba.com

Sedež firme (za korespondenco): Dolinska 1h, 6000 Koper


 VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

CookiesAccept SLO

OPOZORILO! Naša spletna stran uporablja piškotke.

V kolikor ne spremenite nastavitve splentega brskalnika, se s tem strinjate.

Razumem
© 2018 Maja Frencl Žvanut, s.p. Vse pravice pridržane Vse informacije, teksti in podobe na spletnem mestu so predmet avtorske zaščite ter drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Prepovedano je kakršno koli reproduciranje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah.