Kako čuječnost lahko pomaga pri hujšanju

Čuječnost se najpogosteje uporablja pri zmanjševanju stresa. Posameznika uči, kako je lahko manj odziven na stres. Ko smo bolj odporni na stres in čustvene reakcije, zmanjšujemo verjetnost emocionalnega hranjenja. Čuječnost pomaga, da boljše upravljate z vašimi emocijami.

Včasih ljudje preveč jejo kot način soočanja z negativnimi emocijami, kar jih odvrne od lastnih skrbi. Ko se naučite bolj zdravih načinov soočanja, kot so čuječno dihanje in odpuščanje anksioznosti, tudi prenehate reševati negativne emocije s hrano - lahko tolerirate vaše emocije, ne glede na to, koliko so neprijetne, brez da jih potiskate stran.

Čuječnost vam pomaga, da ste bolj povezani z vašim telesom. Ko pa ste bolj povezani z vašim telesom, ustavljate uživanje hrane v trenutku, ko ste siti, in jeste bolj realistične količine porcij. Ponovno se povezujete z vašimi telesnimi signali lakote in sitosti, tako da veste, kdaj jesti in kdaj se ustaviti. Prav tako bolj razlikujete različne vrste lakote (npr. žejo, lakoto za hrano, za lepim, za udobjem, za povezovanjem z ljudmi), in jih znate ustrezno zadovoljiti.

Ko ste bolj čuječni, se manj vedete nezavedno in avtomatsko, kot npr. nezavestno uživanje hrane, malicanje in sladkanje.

S pomočjo čuječnosti kuhanje in priprava hrane lahko postane užitek zase. Bolj pozorno izbiramo živila, pozorni smo na kombiniranje hrane in proces kuhanja.

S čuječnostjo se naučite tudi popolnoma uživati v hrani, medtem ko jeste. Bolj močno občutite različne okuse, spreminjanje okusov, medtem ko žvečite, in občutek polnosti, ko ste siti.

Ko se naučite čuječnosti, začnete opažati problematično mišljenje in občutke o hrani ter kako vplivajo na način vašega prehranjevanja (npr. spopadanje s krivdo ali hrepenenjem). Ne reagirate avtomatsko na misli, ki vas spodbujajo, da jeste, ampak zavestno izbirate odgovore na njih. Te misli lahko poslušate, brez da bi jih ubogali.
 
Da! S čuječnostjo lahko jeste vse, meje ne obstajajo. Omejitve provzročajo hrepenenje! Na primer če si rečete, da ne boste nikoli več jedli vašega najljubšega sadja, se boste presenetili, koliko več si ga boste želeli. Pri tem pa moramo poudariti, da čim več, ko boste uglašeni s  tem, kar jeste in kako jeste, tem bolj boste bolj izbirčni pri tem, kar konzumirate. Ljudje, ki čuječno jejo, pogosto jedo manj hitre hrane, saj jim okus postane preveč masten, umeten in preveč obdelan. Okus jim postane bolj občutljiv, zato npr. opažajo, da jim je čaj preveč sladkan ali da je nekakšna jed preveč slana. Prav tako ljudje, ki čuječno jejo, začnejo bolj opazovati in brati sestavine hrane, ki jo kupujejo, in se izogibajo umetnim aditivom ter strupenim sestavinam, saj občutijo, da jim ne pustijo dobrega občutka v telesu. Posamezniki najverjetneje včasih še vedno jejo hitro, sladko in nezdravo hrano, ampak manj pogosto in v manjših količinah - le toliko, da zadovoljijo svojo željo.

Pin It

Maja Frencl Žvanut, s.p., izobraževanje, svetovanje in psihoterapija

Pisarna: Ulica 15. maja 2, SI-6000 Koper-Capodistria, Slovenija


ID za DDV: 67084273

GSM: +386 070 467674 

Email: info@cujecna-soba.com

Sedež firme (za korespondenco): Dolinska 1h, 6000 Koper


 VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

CookiesAccept SLO

OPOZORILO! Naša spletna stran uporablja piškotke.

V kolikor ne spremenite nastavitve splentega brskalnika, se s tem strinjate.

Razumem
© 2018 Maja Frencl Žvanut, s.p. Vse pravice pridržane Vse informacije, teksti in podobe na spletnem mestu so predmet avtorske zaščite ter drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Prepovedano je kakršno koli reproduciranje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah.