• 1_morje.jpg
  • 2_kamni.jpg
  • 3_zena.jpg
  • 4_arterapija_naslov.png
  • 5_kbt_glava.jpg
  • 6_mindfulness_1.jpg
  • fotelje.jpg
  • working_06-1.jpg

Naročite se na svetovanje

ali

psihoterapijo

(tudi online)

Pokličite me na

+386 (0)70 467674

ali pišite na 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

da poiščemo najbolj primerno rešitev

za Vaš problem.

Odločitev za svetovanje in psihoterapijo je zrela in odgovorna odločitev ...

Čuječnost (Mindfulness)

Čuječnost je meditacijska metoda izhaja iz kombinacije kognitivne terapije in zen-budizma ter je v zadnjem desetletju postaja prepoznavna na zahodu. Temelji na znanstvenih dognanjih in se je pokazala kot zelo učinkovita pri zmanjševanju simptomov stresa, anksioznosti, depresije, motnjah hranjenja.

Čuječnost po Kabat-Zinnu (1990) pomeni biti pozoren na določen način: z namenom, v sedanjem trenutku in brez presojanja. Gre za učenje, kako naj se ljudje nenehno zavedajo slehernega trenutka, brez presojanja in odpora, se bolje spoznajo, pridejo v stik s samim seboj in ustvarijo empatični in poglobljen odnos do sebe. Zaradi tega se začnejo obnašati bolj aktivno in zavestno ter niso več na t.i. avtomatskem pilotu. 

Programi razvijanja čuječnosti so običajno sestavljeni iz različnih psihoedukacijskih predavanj in meditacijskih vaj, imenovanih formalna in neformalna praksa. Pod formalno prakso sodi izvajanje meditacijskih vaj, kot so meditacija dihanja, pregleda telesa, sedeča meditacija, joga meditacija. Neformalna praksa pa predstavlja razvijanje prakse čuječnosti v vsakdanjem življenju, kot so npr. čuječna hoja, čuječno prehranjevanje, čuječno prhanje in pranje zob, čuječno poslušanje osebe ipd. (Kabat-Zinn, 1990).

Čuječnost se pokazala kot zelo uspešna pri obvladovanju stresa in razvijanju zdravih navad obnašanja. Dokazano je namreč, da redno izvajanje čuječnosti zmanjšuje simptome stresa, kar vpliva na povečanje pozitivne percepcije zdravja in zdravih navad obnašanja. Pokazalo se je tudi, da ljudje ki redno izvajajo čuječnost, imajo večje zadovoljstvo z življenjem in bolj izpolnjujoče odnose.

 

Podobni članki:

Kako čuječnost lahko pomaga pri hujšanju

Pin It

Maja Frencl Žvanut, s.p., izobraževanje, svetovanje in psihoterapija

Pisarna: Ulica 15. maja 2, SI-6000 Koper-Capodistria, Slovenija


ID za DDV: 67084273

GSM: +386 070 467674 

Email: info@cujecna-soba.com

Sedež firme (za korespondenco): Dolinska 1h, 6000 Koper


 VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

CookiesAccept SLO

OPOZORILO! Naša spletna stran uporablja piškotke.

V kolikor ne spremenite nastavitve splentega brskalnika, se s tem strinjate.

Razumem
© 2018 Maja Frencl Žvanut, s.p. Vse pravice pridržane Vse informacije, teksti in podobe na spletnem mestu so predmet avtorske zaščite ter drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Prepovedano je kakršno koli reproduciranje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah.

Please publish modules in offcanvas position.

-