Par čuječnih nasvetov za sprostitev na dopustu

 

Za nekatere ljudi, ko končno nastopi  dolgo pričakovani prvi dan dopusta, namesto sprostitve se nič ne zdi drugače. Še vedno so napeti, skrbijo za sto drobnih stvari, ki se dogajajo okoli njih, neodločni so okoli vsega, kar še dodatno zvišuje njihovo anksioznost.  Mogoče se tudi vi enostavno ne morete sprostiti in nehati razmišljati, ne morete prilagoditi svoj um na nove okoliščine, v katerih ni dolgočasnih obveznosti, ki vam jih je nekdo drugi zadal, ni rokov, noben vas ne preganja. Razen vas samih.

 Na te nove okoliščine mira in odprtih možnosti, čeprav so nam zelo privlačne in pozitivne, se moramo vseeno prilagoditi. Na žalost ta prilagoditev včasih traja vse do zadnjih dni dopusta.  Ko se končno uspete sprostiti in prilagoditi na nov, umirjeni ritem, je dopusta konec in morate nazaj domov ali celo že naslednji dan v službo. To poletje se lahko poskušate na to že vnaprej pripraviti in olajšati prehod iz modusa zaposlenosti v modus počitka in uživanja. Pripravite se na nepozaben dopust, ki vam bo ohranjal razpoloženje celo leto. Pripeljite čuječnost v vaše življenje in sebi za dopust sami naredite nepozaben welness retreat. Kako?

 

1. Jejte zdravo, spite dovolj, gibajte se dovolj

Če se želite sprostiti, morate znati sprostiti vaš um in telo. Kot že veste, um in telo so medsebojno povezani, če se želite počutiti sproščeno, je pomembno, da sprostite vaše telo.  Nikar ne pozabite se oskrbeti z vsemi možnimi pripomočki.  Osnovno pa je, da poskrbite za zadostno količino spanca. Zdaj je vaša idealna priložnost, da si sami organizirate svoj ritem spanja. Ni razloga, da si ne privoščite dober spanec. Četudi vas zgodaj zjutraj prebudijo otroci, poskušajte to nadoknaditi tekom dneva ali zvečer. Enostavno poskušajte enostavno uživati v lahkotnem, počasnem jutru skupaj z vašo družino. Ni nobene potrebe po hitrem tempu , ni potrebe, da na silo zapolnjujete vaš dan. Pri organizaciji dneva ne pozabite jesti zdravo. Na letnem dopustu si lahko privoščite uživanje v hrani, vendar pri tem dobro razmislite, kaj bo to blagodejno vplivalo na vaše telo. Kakšna hrana vas energizira in vam dela prijetne občutke, kakšna pa vam škodi, povzroča nelagodje v trebuhu, vas izčrpa in dela nervozne?  

 

 

2. Meditirajte

Kot že rečeno, so telo in um povezani. Če sprostite svoje telo, vam bo lažje sprostiti svoj um. Meditacije in različne tehnike sprostitve vam pri tem lahko pomagajo. Moja najljubša meditacija je čuječna (angl. "mindfulness") meditacija z osredotočenostjo na dihanje. Čuječnost pomeni osredotočena ozaveščenost z namero, v sedanjem trenutku, s posebnim poudarkom na sočustvovanju, sprejemanju in prijaznosti. Gre za enostavno in radovedno opazovanjem lastnega dihanja. Enostavno, a izredno učinkovito. Prenesite si posnetek na telefon in poskušajte vsak dan najti vsaj 20 minut za vajo. Ko ležite na plaži, čakate v avtu (samo ne med vožnjo), ko stojite v vrsti, zjutraj, ko se zbudite ali pa zvečer, ko greste spat. Priložnosti je veliko in poskušajte jih prepoznati  ter s pomočjo meditacije obogatite ta trenutek.  

 

 

3. Preživite čas v naravi

Načrtujte čim več časa preživeti v naravi. V naravi se lažje sprostimo, ker narava ne hiti, nima tistega nemira, ki nas spominja, kaj vse moramo narediti, narava nas navdihuje, da enostavno smo prisotni v sedanjem trenutku in da je to povsem dovolj. 

 

 

4. Počivajte!!!

Ne pospešujte svoj tempo z raznimi obveznostmi, ogledi, kuhanjem, pospravljanjem oz. karkoli vas povleče v iluzijo "sedaj imam prostega časa na pretek, ki se ga splača pametno izkoristiti za vse, kar ne utegnem med letom" . Imejte zdravo dozo sebičnosti v sebi, v redu je, če na dopustu ne počnete ničesar. Če ne delate ničesar,  pravzaprav polnite svoje baterije. Zato, kadar naslednjič začutite nemir, ker ničesar ne delate in se začnete zaradi tega obsojati, si recite, kako v tem trenutku delate veliko in pomembno delo. Stare miselne vzorce obnašanja poskušajte zamenjati z novimi: "V redu si je vzeti dopust, četudi nič ne delam, je to izrednega pomena za moj organizem." Dopust mi pomaga napolniti baterije".

 

 

5. Preživite vsaj en dan brez kakršnihkoli načrtov in pustite se presenetiti

Vsaj en dan si dovolite, da se zgodi sam od sebe. Ne načrtujte vnaprej, ne pričakujte ničesar. Samo bodite pozorni in opazujte, kaj vam ta dan ponuja. Vsaj malo se  boste morali držati načela čuječnega sprejemanja, potrpljenja, začetniškega uma in neprizadevanja. 

Mogoče vas bo presenetilo, ko boste videli, v kakšnih dogodivščinah ste se znašli. Morda vas preseneti že samo spoznanje, kako sproščujoče je odnehati nadzorovati vsako malenkost in dopustiti stvarem, da se zgodijo same po sebi.   

 

 

6. Živite življenje s polnimi pljuči 

Kako? Zavedajte se vseh prizorov, ki jih vidite okoli sebe, zavedajte se zvokov, ki jih slišite , uživajte v  senzacijah dotika, povohajte svet okoli sebe, uživajte  v okusih, začutite, kako vas zrak boža po koži in kako vas sonce greje ter kako vas voda obkroža v morju. Na kratko, zavedajte se vsega, kar se dogaja okoli vas  s pomočjo vaših čutil. Tako se bo povečal vaš užitek v vsemu, kar vas obkroža. Prav tako se bo povečala vaša pozornost, da zaznavate lepe stvari okoli vas. Primere kako biti popolnoma zavesten aktivnosti si preberite tukaj.

 

7. Zapisujte si vse, kar vam bo lepo  

Vsak dan si zapisujte vse, kar se vam lepega zgodi. Morda je to lep prizor, ki ste ga zagledali, kjer ste vsaj za par sekund, morda minut uživali. Možda je to vonj cvetja ali borov, ki ste ga začutili, ko ste se sprehajali do plaže. Morda je to sveži večerni vetrič, ki sledi sončnemu zahodu. Mogoče je to okusna hrana, ki ste jo  danas jedli. Morda so to lepe besede, ki ste si jih izmenjala s partnerjem, morda je to dobra ideja, ki vam je padla na pamet, dobra meditacija ali kreativna galerija, ki ste jo opazili v  mestu. Morda je to pol ure čistega smeha na račun dobre šale. Zabeležite si vse, kar vam je bilo lepo, prijetno, navdihujoče. 

 

8. Čas zame 

Četudi ste morda na dopustu(ali tudi doma) s prijatelji, družino, partnerjem, si vzemite vsaj uro (priporočljivo je celo 3 ure), da ste sami s seboj. Izberite si neko aktivnost, ki vas sprošča, veseli, navdihuje in posvetite se ji redno. To je lahko meditacija, sprehod, uživanje v morju, branje knjige, pitje kave, nekaj kreativnega ali karkoli vam je prijetno. Lahko tudi eksperimentirate in vsak dan izberete drugo aktivnost. Planer Čuječen dopust vam lahko pomaga da jih načrtujete vsak dan. Čas zase vas poskuša spodbuditi, da s sami s seboj kakovostno preživite čas, da ste tako bolj povezani sami s sabo, svojimi željami, potrebami in interesi ter s svojo notranjo modrostjo, ki pozna odgovore na mnoga vaša vprašanja.

 

 

9. Preživite dan bez tehnologije

Pokušajte vsaj videti, kaj se bo zgodilo, če ugasnete vaše telefone, tablice, računalnike, TV naprave, MP3 playere ipd.

 

 

10. Ko ne gre po načrtu ... 

Zaustavite se, usmerite pozornost na dihanje, dihajte globoko nekaj tenutkov. Sprejmite situacijo in razmislite, če sploh morate kaj ukrepati. Ali morate reagirati oziroma, ali je pametneje, da enostavno pustite stvari, da so tako, kot so, oz. da se rešijo same od sebe. Pogosto prehitro reagiramo na prvo žogo, namesto da počakamo, da se stvari vsaj malo razrešijo. Če se vsaj malo zaustavimo, se lahko zgodi, da se stvari rešijo same, brez našega vmešavanja ter veliko pametneje, kot če bi to sami naredili.  

 

 

Pin It

Maja Frencl Žvanut, s.p., izobraževanje, svetovanje in psihoterapija

Pisarna: Ulica 15. maja 2, SI-6000 Koper-Capodistria, Slovenija


ID za DDV: 67084273

GSM: +386 070 467674 

Email: info@cujecna-soba.com

Sedež firme (za korespondenco): Dolinska 1h, 6000 Koper


 VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

CookiesAccept SLO

OPOZORILO! Naša spletna stran uporablja piškotke.

V kolikor ne spremenite nastavitve splentega brskalnika, se s tem strinjate.

Razumem
© 2018 Maja Frencl Žvanut, s.p. Vse pravice pridržane Vse informacije, teksti in podobe na spletnem mestu so predmet avtorske zaščite ter drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Prepovedano je kakršno koli reproduciranje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah.