Uvod v čuječnost: Avtomatski pilot vs. čuječnost

Življenje je danes hitro, polno izzivov in odgovornosti. Mi smo pogosto na avtomatskem pilotu. Delamo več nalog hkrati, hitro preusmerjamo pozornosti iz ene aktivnosti na drugo, mislimo sto na uro, ali smo z mislimi v prihodnosti , ali v preteklosti. Ko smo v tem stanju zmede in stresa, smo verjetno od časa do časa odsotni v življenju. Preberemo lahko stran knjige, nato pa ugotovimo, da ne vemo, kaj smo brali. Vozimo domov z avtom in sploh ne vemo, kako smo prišli od točke A do točke B.

Jemo in se ne zavedamo, kdaj smo pojedli celo čokolado. Ali pa se oprhamo in se sploh ne spomnimo, kako nam je bilo, ker smo bili prezaposleni s spominjanjem preteklega dne ali načrtovanjem naslednjega. Večino svojega časa tako nismo prisotni v svojih življenjih in se ne zavedamo dogajanja v nekem trenutku. Ta nezavesten mehanični način obnašanja imenujemo avtomatski pilot.

AVTOMATSKI PILOT

Avtopilot je lahko koristen. Omogoča nam brez miselnega napora hitro opravljanje rutinskih opravil. Primer takih opravil so: tipkanje, vožnja, oblačenje ipd. Če bi se morali vedno znova od začetka vse naučiti, ne bi imeli veliko od tega in tako ne bi izpolnili vseh svojih potencialov. Toda v takem stanju zmede lahko hitro nastopi izgorelost, izčrpanost. Avtomatski pilot ima za posledico, da prenehamo biti popolnoma zavestni o tem, kaj se dogaja z nami. V takem stanju pademo pod vpliv naših podzavestnih misli in čustev, kar nas privede, da se odzivamo na zunanje dražljaje reaktivno in avtomatsko. 

 

Dogodki okoli nas, misli, čustva in nezavedni občutki, lahko sprožijo stare navade in nekoristna mišljenja. Slednje pa pogosto vodijo  v poslabšanje razpoloženja in nekonstruktivno ali celo destruktivno vedenje. Če se svojega mišljenja ne zavedamo, tudi ne moremo preveriti njegove resničnosti. Poleg tega v avtopilotu ne izkušamo in uživamo svojega življenja zares. Težko smo kreativni in ne najdemo pravega načina, kako spremeniti svoje življenje.

 

V nasprotju z avtopilotom je stanje čuječnosti – sprejemajoče zavedanje svojih misli, čustev, telesnih občutkov in namer ter zunanjega dogajanja, ki so prisotni v sedanjem trenutku. Ko se jih bolje zavedamo, si dajemo možnost večje svobode in izbire. Ni nam treba ponavljati svojih starih miselnih vzorcev ki so nam v preteklosti morda povzročale težave. Lahko se naučimo prepoznavati svoja stanja avtopilota in nato namerno z zavedanjem iz njih izstopamo.

 

Čuječnost nas vrne nazaj v sedanji trenutek, omogoča, da se osredotočimo na tisto, kar je tukaj in zdaj, smo v vlogi radovednega opazovalca, brez sodbe in z veliko mero sočutja do sebe.

 

MOČ DIHANJA

 

Dihanje in srčni utrip sta naša temeljna življenjska ritma. Slednja se spreminjata, odvisno od naših aktivnosti ali čustvenih stanj. Do neke mere imamo zavesten nadzor nad dihanjem, no, najpogosteje ga imamo za saoumevnega in ga sploh ne opazujemo in ne upravljamo z njim. Vsaj dokler ne začnemo meditirati. Dihanje ima zelo veliko vlogo v meditacijski praksi. Je izredno močan zaveznik in učitelj v meditaciji. Če se naučimo opažati dihanje in spremljamo njino spremembo, se učimo tudi nenehno in z lahkoto sprejemati spremembe v življenju.  Dihanje je nekaj, kar imamo vedno pri sebi, ne moremo ga pustiti doma, dihamo vedno in zaradi tega, ko se uskladimo z našim dihanjem, se pripeljemo do tukaj in zdaj.

Zavest o dihanju nam pomaga umirjanju telesa in uma. V takšnem stanju smo bolj pomirjeni, bolj razumni in bolj sposobni ozavestiti svoje misli in čustva. Sposobni smo pogledati stvari jasneje in iz širšega zornega kota.  Zavest spremlja občutek, da imamo več prostora, več možnosti, da smo bolj svobodni izbirati učinkovite in primerne reakcije v stresnih situacijah ter da ne bomo zaradi lastnih nagonskih in neuravnovesjenih reakcij izgubili ravnovesje in občutek lastnega ja.

 

Meditacijo lahko poslušate s klikom na zgornjo sliko oz. na naslednjo povezavo.

Viri in literatura za meditacijo in tekst:

Kabat-Zinn, J. (2006). Živjeti punim plućima. Založba: V.B.Z. d.o.o. 

Williams, M.; Penman, D. (2015). Čuječnost- kako najti mir v ponorelom svetu.  Založba: Učila International, d.o.o.

Barbarić, D. (2015). Priručnik za 8-tjedni tečaj MBCT.

 

Še par besed o čuječnosti: Čuječnost (Mindfulness)

Primer, kako se jo lahko aplicira v kreativnem procesu: Delavnica 3M: Mosaic Mindfulnes & Mandala

Več o storitvah Čuječne sobe na storitvedelavnicedogodki

 

Pin It

Maja Frencl Žvanut, s.p., izobraževanje, svetovanje in psihoterapija

Pisarna: Ulica 15. maja 2, SI-6000 Koper-Capodistria, Slovenija


ID za DDV: 67084273

GSM: +386 070 467674 

Email: info@cujecna-soba.com

Sedež firme (za korespondenco): Dolinska 1h, 6000 Koper


 VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

CookiesAccept SLO

OPOZORILO! Naša spletna stran uporablja piškotke.

V kolikor ne spremenite nastavitve splentega brskalnika, se s tem strinjate.

Razumem
© 2018 Maja Frencl Žvanut, s.p. Vse pravice pridržane Vse informacije, teksti in podobe na spletnem mestu so predmet avtorske zaščite ter drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Prepovedano je kakršno koli reproduciranje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah.