Previous Next

Ideja za družinska srečanja: Steklenka hvaležnosti

Tokrat vam ponujamo zamisel za družinsko aktivnost, ki vam bo pomagala pri razpoloženju in spodbujala pozitivno in ustvarjalno energijo ter otroke naučila eno pomembno veščino razmišljanja. Naučite izuriti možgane, da opazujejo lepe trenutke in dobre stvari v življenju, tudi če se vse zdi črno. Začnite s prakso hvaležnosti. 

Zakaj in kako deluje? Spominjanje stvari, ki vas zapolnjujejo in za katere ste lahko hvaležni, vpliva na vaše razmišljanje in zdravje. Ponavadi, ko smo v stresu in imamo težave, naše misli nas povlečejo v začarani krog negativnosti, ki ne koristi nobenemu in nas ne pripelje nas do rešitve naših težav, ampak nas povleče še globlje v jezo, nemoč in žalost. Po drugi strani, ko prenehate hraniti jezo ali žalost, ker stvari ne potekajo, kot ste si zamislili, in razširite pozornost na pozitivne stvari v vašem življenju, lahko začutite pozitivno energijo in dvig razpoloženja. To lahko na koncu spodbudi boljše razmišljanje in kreativne rešitve vaših problemov. Razen tega, z uvedbo pozitivnih čustev v organizem, krepite vaš imunski sistem, ki vas ščiti in pomaga, da se soočate z težkimi trenutki in čustvi.  

Zelo pogosto pozabimo čutiti srečo za vse, kar že imamo, materialne stvari, zdravje, možnosti gibanja, vida, oziroma vsega lepega, kar lahko vidimo okoli sebe, narave, drevesa, neba, sluha oziroma glasbe ki jo slišimo, zvoka vetra, pesmi, ptic, zraka, ki ga vdihujemo, vode, ki jo pijemo, jedi, ki jih jemo, uspehov, ki smo jih dosegli, veščin, ki smo jih se naučili. Pogosto smo usmerjeni na tisto, kar nimamo, na tisto, kar šele načrtujemo doseči, ali tisto, kar ni v skladu z našimi željami in pričakovanji. Tako pogrešamo priložnost uživati v vseh tistih stvareh, ki jih že imamo. Praksa hvaležnosti nas uči, da razvijemo navado opazovanja dobrih stvari v našem življenju ter uživamo v njih v sedanjem trenutku. Na ta način se razvijejo tudi naše veščine čuječnosti. Več časa preživimo v sedanjem trenutku in opazujemo, kaj se dogaja okoli nas.    

Ritual hvaležnosti je zdrava in koristna navada, ki jo lahko začnete graditi z rednim ponavljanjem. 

 Kako?

  

Naredite igro za celo družino. 

Izberite eno staro večjo steklenko, ki je ne potrebujete. Nabavite malo vrvi, barve za steklo, nalepke, ali enostavno pisani, zanimivi (ali pobarvani) papir in lepilo. Skupaj z otrokom okrasite steklenko po lastni želji. Nanjo napišite: “Steklenka hvaležnosti”. Lahko poiščete tudi zanimive citate o hvaležnosti, npr.:

 

"Hvaležen um je velik um, ki bo slej ko prej privabil velike stvari." – Platon

"Zdaj ni čas, da bi premišljeval o tem, česar nimaš. Premišljuj, kaj narediš s tem, kar imaš." Ernest Hemingway

"Če želiš najti srečo, poišči najprej hvaležnost." - Steve Maraboli

 

Pogovorite se z otrokom o materialnih i nematerialnih dobrinah, za katere ste lahko hvaležni, v katerih uživate. Vprašajte vašega otroka, kaj lepega je danes doživel. Vprašajte ga, če se je nekdo danes lepo obnašal do njega, ali jim mu je kdo pomagal. Vprašajte ga, ali se je lahko kaj  naučil danes, imel kakšen izziv … vse so to stvari za katere smo lahko hvaležni … Ko otroka naučite, da tudi v težavah lahko vidi pozitivne stvari, kot so priložnost za učenje, izziv, premaganje strahov, odnosi z drugimi in podpora, ga učite, da ne obupa, ampak ohrani pozitivni duh tudi, ko pridejo težave. 

Ko okrasite steklenko, pripravite tudi listke na katere boste pisali stvari, za katere ste hvaležni. Naredite iz tega družinski ritual. Steklenko imejte na vidnem mestu in otrokom povejte, da vsakodnevno vanjo vržejo listke z zapisanimi trenutki hvaležnosti … Na koncu tedna, organizirajte družinski sestanek, na katerem boste izvlekli par listkov in prebrali na glas … Poskusite s pisanjem listkov vztrajati vsak dan naslednji mesec dni. Po tem obdobju razmislite toga razmislite, koliko vam omenjeni ritual pomaga in kako je spremenil vaše razpoloženje in način razmišljanja. Nato se lahko odločite, ali boste s tem ritualom nadaljevali. 

Želimo vam veliko lepih trenutkov pri branju vaših listkov hvaležnosti ...

 

Pin It

Maja Frencl Žvanut, s.p., izobraževanje, svetovanje in psihoterapija

Pisarna: Ulica 15. maja 2, SI-6000 Koper-Capodistria, Slovenija


ID za DDV: 67084273

GSM: +386 070 467674 

Email: info@cujecna-soba.com

Sedež firme (za korespondenco): Dolinska 1h, 6000 Koper


 VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

CookiesAccept SLO

OPOZORILO! Naša spletna stran uporablja piškotke.

V kolikor ne spremenite nastavitve splentega brskalnika, se s tem strinjate.

Razumem
© 2018 Maja Frencl Žvanut, s.p. Vse pravice pridržane Vse informacije, teksti in podobe na spletnem mestu so predmet avtorske zaščite ter drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. Prepovedano je kakršno koli reproduciranje, razen izključno za osebno uporabo in v nekomercialne namene, pri čemer se morajo ohraniti tudi vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah.
-